Saturday, October 23, 2010

4 Golongan Masuk Neraka.Pertama:-

'Ayahnya' - Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia.Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.


Kedua:-

'Suaminya' - Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram,apabila suami mendiamkan diri.. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal)maka dia akan ditarik oleh isterinya.


Ketiga:-

'Abang-abangnya' - Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepala abang-abangnya.. jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM. Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.


Keempat:-

'Anak Lelakinya' - Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan diakhirat kelak.. Nantikan tarikan ibunya.


"Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda,abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda..Kesiankanlah mereka dan juga diri kamu sendiri..jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan penuh ikhlas.."


*berat tanggungjawab lelaki terhadap perempuan..

6 comments:

twinkle twinkle said...

nice entry :)

Puteri Dyla Qistina said...

pernah rasullullah cakap pada para sahbatnya, kebanyakan warga neraka adalah wanita..

Lelaki adalah pelindung wanita, semoga artikel ini membuka mata jejaka untuk menjaga wanita dengan baik.

Sama2 syurga :) kan best tuh!

Anonymous said...

memang betul saranan itu... tetapi sbg wanita kite juga perlu menjaga aurat dan pergaulan itu sendiri kalau kita sudah mempelajarinya xkira disekolah atau dirumah...bagus teguran tersebut... smoga ia memberi peringatan utk diri ini, saudari dan semua umat islam.....
"Wahai org2 beriman! Mengapa kamu mengatakn sesuatu yg tidak kamu kerjakn? Sgtlah dibenci disisi Allah jika kamu mengatakn apa2 yg tidak kamu kerjakan." surah As-Saff:2-3

syuE said...

twinkle : tq =)

dyla : btul3..sme2 bejalan ke sne..insyaAllah..

anonymous : tekena batang idung :) sme2 berubh..peringatan utk dri sndri juge utk org len..terima kasih awk :)

tieTaIbraHim said...

aku taw mst kau jumpe benda nie dlm fb kn??
ayah aku da bg aku bace.
muahahahaha

syuE said...

tieta : ak tatw ktne..ak amik kat blog mbe ak..hehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...