Friday, October 15, 2010

Tips solekan sempurna.

disebabkan aku dah buat shortcut tuk korang tengok tips-tips yang poyo tuh, aku pun berniat nak menambahkan koleksi tips-tips yang aku jumpa..hehehe..aku rajin sebab aku kan penganggur..HOHO!!!

kali ni tips solekan sempurna mengikut bentuk tubuh anda..ada pendek, ada lonjong, ada kering, ada gemuk..macam-macam! so, untuk lebih kiut miut, kena ikut ya cara mekap-mekap nih! heee :)




- Hai si tubuh pendek.
jangan memakai pemerah pipi terlalu tebal atau menggunakan warna terang bagi mengelakkan wajah kelihatan lebih tirus..sebaliknya gunakan pemerah pipi rona lembut seperti barbie pink, atau off white.. bagi mengelakkan garis senyuman jelas kelihatan, elakkan daripada memakai bedak asas atau foundation terlalu tebal..

- Ehem..bagi si tubuh gemuk.
pilih bedak asas yang sekata dengan warna kulit..elakkan dari memakai solekan mata yang terlalu terang dan menggunakan maskara yang terlalu tebal..begi menampakkan wajah sedikit bujur, gunakan teknik shading dengan bedak satiu tingkat lebih tua dari warna kulit pada bawah dagu, pipi serta dahi.




- Owh! si tubuh tinggi.
bagi mengelakkan tulang wajah nampak lebih keras, elakkan daripada menggunakan teknik shading..sapukan pemerah pipi lembut dengan samar-samar bagi melembutkan struktur wajah..bagi mengimbangi bentuk mata, gunakan scotch (dilekatkan mata salah satu kelopak mata bagi menghasilkan bentuk yang seimbang). bagi menyembunyikan scotch, sapukan eye shadow rona merah jambu atau highlight putih.

- Beruntung si tubuh seimbang.
bagi memberikan kesan wajah yang kelihatan lonjong, sapukan pemerah pipi di bahagian bawah tulang pipi..anda juga boleh menggunakan teknik shading antara tulang pipi hingga ke bahagian bawah dagu untuk memberi kesan wajah yang agak tirus..bentuk alis juga memberikan peranan dalam membantu mengimbangi bentuk wajah..pastikan bentuk alis dibuat agak melengkung dan sedikit tipis..

sumber : majalah harmoni.

4 comments:

ardinihumaira said...

dni mekap simple2 je sebab tak berapa rti ;p

titirara said...

saye bertubuh pendek ! huahua !

syuE said...

dni : sme la kite..haha..

tira : hehe..ikut care mekap 0wg pendek ya..hik3!

♡ Sutera Kasih ♡ said...

saya pun pendek..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...