Saturday, October 16, 2010

Tips tingkatkan daya ingatan.




apa nama aku? aku lupa..keh3!! kritikal..

korang ada masalah hilang ingatan tak? lupa taruk kunci kat mana, lupa handphone kat mana, paling teruk lupa no pin ATM..kah3!!! ni aku ada cara nak tingkatkan ingatan korang balik..pasni, waktu last korang buang air pun korang ingat taw!!! HAHA!!

1. Berbicara dengan tangan
- ini bukan cerita gila ya..ngomong sama tangan! no, no, no..ini hakikat..jeff brown, penulis buku The Winner Brain, menjelaskan berbicara dengan tangan dapat membantu anda mengingat dan merakam sesuatu informasi dengan tepat dan cepat..contohnya, dengan menuliskan nama seseorang pada garis tangan atau bermain dengan menulis huruf-huruf di udara tanpa tinta.


2. Hindari stress
- makan petai banyak-banyak! HAHAHAHA!! korang selalu stress boleh buat otak korang penat dan tak boleh mengingat dengan baik..so, hindari stress!!


3. Cukup tidur.
- tidur yang cukup boleh membuat saraf-saraf di tubuh korang menjadi kembali segar dan sihat..tidur nyenyak selama enam jam dapat mengembalikan kekuatan dan meningkatkan memori otak..so, jom tidur!!!


4. Makan buah dan sayuran.
- tak dinafikan 2 benda ni memang bagus untuk badan dan kesihatan..sayur bayam, lobak merah dan kekacang merupakan sumber makanan terbaik untuk memori..sebab tu aku susah ingat muka orang sebab aku tak makan sayur..ngeh3!!!

6 comments:

Mr feckry said...

camner nak cukup tidor..asek blog walking je

ardinihumaira said...

teringin nak cuba yang pertama tu ;D

titirara said...

tyra sllu lupe kt ne letak buku skola . haha .

syuE said...

feckry : hahahaa..yg tu ta dapat nk n0l0ng nye..

dni : yah! wajib..keh3..

tira : ya ampunnn..

Anonymous said...

did u ever try it? does it really work?

syuE said...

makan buah & sayuran and cukup tidur tu berkesan :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...