Wednesday, October 13, 2010

Tips dapatkan rambut sihat.
Assalamualaikum ^^

source by Google

asyik nak jaga muka jek..rambut taknak jaga? hehehe..tambah-tambah pada si pemakai tudung..mesti banyak masalah rambut..gugur la..kering la..menggerutu la..macam-macam..pada yang tak pakai tudung pulak..jangan sangka rambut korang sihat ye..rambut yang terdedah dengan cahaya matahari lagi lah merosakkan..so..ikut lah tips yang tak berapa ni...jom!!


Air

Kandungan air di dalam rambut adalah 1/4 daripada berat setiap helaian rambut. Agar kelembapan rambut terjaga, pastikan anda minum banyak air setiap hari (idealnya 7-8 gelas setiap hari). Perlu diingatkan, minumlah sedikit demi sedikit namun secara terus menerus. Jangan tunggu sampai berasa haus. Air bukan sahaja berfungsi untuk mencegah tubuh daripada mengalami dehidrasi, namun ia juga boleh membuatkan rambut anda lembut dan berkilau.


Vitamin

Vitamin A bermanfaat untuk kesihatan kulit kepala kerana pada asasnya vitamin ini amat baik untuk kesihatan kulit. Dapatkan vitamin A dari sayuran seperti lobak merah. Vitamin B and C penting untuk melancarkan sistem peredaran darah, pertumbuhan rambut dan warna rambut. Kadar vitamin B yang cukup dalam tubuh akan terlihat daripada lembapnya rambut dan hujung rambut yang tidak pecah-pacah. Dapatkan kedua-dua vitamin ini dari buah-buahan, sayuran, bijirin, telur, susu dan roti.


Protein

Protein dapat membuatkan setiap helaian rambut menjadi kuat. Oleh itu, makanan yang mengandung protein seperti ikan, daging, susu, keju atau telur amat disarankan. Ambil protein yang cukup juga akan mencegah hujung rambut daripada bercabang.


Mineral

Zat besi akan membantu membawa oksigen ke rambut. Kekurangan zat besi akan mengakibatkan rambut dan folikelnya kekurangan oksigen. Ini bermakna, akar rambut tidak dapat menyalurkan nutrisinya ke helaian rambut secara efektif. Tingkatkan pengambilan zat besi dengan mengambil daging merah dan sayuran berwarna hijau tua. Zink pula mampu merangsang protein rambut yang berfungsi mencegah terjadinya kerosakkan rambut. Daging dan makanan laut merupakan sumber zink yang paling baik.*cara tradisional, sapukan minyak kelapa kat kepala korang..confirm rambut berkilat hitam pekat bersinar..lebat lagi..keh3! :D


-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...