Monday, April 30, 2012

Karisma Event - Kem Jom Lepak PART 2




Assalamualaikum  ^^

sambungan dari entry pertama



lepas settle kisah jerat menjerat, tiba lah waktu untuk masak lunch pulak. kali ni lauk macam best sebab dia bekalkan ayam. sekali kena masak dalam buluh la pulak. adoyai~ tak pernah aku masak kari ayam dalam buluh. nasik pun kena masak dalam buluh. huhuhuhu.


first dia cerita la macam mana nak buat lubang kat buluh tu. then dia cerita macam mana nak masak nasik dalam buluh. dah habis cerita kitorang pun start la main masak-masak. ada kentang, ayam, ikan masin, beras, and bahan-bahan untuk masak kari.


kitorang mula menebuk buluh kemudian masak nasik. api kaum jejaka sudah nyalakan. kami kaum wanita ni cuci-cuci ayam, kupas kentang then potong-potong, cuci ikan masin, basuh beras masak nasik. seriously sangat susah nak masak nasik pakai buluh dengan unggun api. tak pandai nak bajet. maka terhasil lah nasi mentah + lembik. nak taknak kena makan jugak lah sebab dah takde choice lain. huhu. sedih betul!


gigitan cinta si pacat di kaki member aku, Jue. haha.

my group. gigih la kipas api nak masak nasi, sekali mentah. hahaha.

kari ayam jugak yang terbaik. lega sikit. at least masih mampu aku kunyah sebab ada kari ayam. hahaha.

nampak anak ikan tak??? heeee :D

sungai ni cetek jek. kalau dalam memang best ah berendam. huiiiii~ feeling la dengan kesejukkan airnya. hahaha.




settle sudah aktiviti di siang hari. yang lama nya time masak lah. boleh dikatakan semua group nasik mentah. hahaha. nampak sangat tak berbakat tinggal dalam hutan ;p


aktiviti malam pulak lemah sikit lah. dah penat kerja keras di siang hari, malam pulak kena redah hutan. ini semua memang gila! hahaha. dilarang menyalakan torchlight pulak tu. ni namanya aktiviti nightwalk. katanya nak suruh menikmati keindahan hutan di waktu malam. apakah?!?! dah namanya malam mana lah nampak apa-apa dalam hutan tu. huhu. sabar jela.


ouh! hampir lupa nak cerita. before jalan dalam hutan, bro tu ada sediakan makanan untuk kitorang. aku dah bayangkan yang enak-enak tapi malangnya makanan tu hanya mampu masuk 3kali jek dalam mulut aku. lepas tu rasa nak terkeluar. erkkkk~ aku tak tahu apa nama makanan tu tapi serius tekak aku tak boleh terima. kuehtiow tu direndam dalam air panas kemudian dicampurkan bahan lain. rasa kuehtiow tu macam rasa ginseng. aku rasa kalau sebab takde makanan lain memang aku tak makan even 1 suap. hahaha..



 
sebelum masuk hutan. posing dulu. haha!

time ni orang solat isyak dulu before masuk hutan


masa naik tu memang penat gila wa cakap lu. berjam jugak mendaki menurun mendaki menurun dalam hutan. cross sungai, panjat benteng, haih~ macam-macam lagi lah. lepas dah sampai rehat dulu. 


masuk hutan. nampak tak betapa gelapnya hutan tu. huhu.. kecut perut aku.



agak lama la kitorang rehat sampai nak tertidur. serius penat gila! lepas habis time rehat, ada ke patut bro tu suruh balik sorang-sorang. memang terima bangkahan laaaa. aku memang tak rela. bayangkan jalan dalam hutan sorang-sorang. tak mampu aku! buatnya kena culik dengan ehem-ehem tak ke naya. ceyh! jauh gila pikir. hahaha.


last-last bro tu bagi kelonggaran sedikit. di benarkan jalan berdua-dua. fuhhh~ lega gila! aku jalan dengan Jue and aku leading. ceyh! bila berdua berani pulak kan. dasar~ hahahaha! dia lepaskan jarak-jarak la sampai aku rasa dalam hutan tu aku dengan Jue jek yang berjalan. dah la gelap! tak boleh bukak torchlight pulak tu. fuhh~ 



us
Jue dan aku. siap bawak air tuh. hahahaha.


alhamdulillah semua berjaya tiba dengan jaya nya. disebabkan kami berjaya, bro tu cakap malam tu tak payah masak. dia dah sediakan makanan untuk kitorang. aku ingatkan kuehtiow tadi tapi alhamdulillah, makanan mewah sikit dari sebelum-sebelum ni. haha.. kami dapat habuan ayam panggang dan sosej panggang. katanya ayam panggang tu ayam yang terkena jerat yang kami belajar petang tadi. ye-ye jek. takkan sampai berekor-ekor. hahaha!


settle sudah malam terakhir kami. dalam otak tak sabar gila nak balik. kaki ni dah tak rela nak bergerak rasanya. sakit!! kalau lama lagi aku tinggal kat hutan ni mahu aku kurus aku rasa. hihihihihi :D



hari terakhir....



to be continue :)



-

2 comments:

kura said...

peh. masak dalam buluh. mmg oldskool. org skrg camping dah pakai mastin dah woo. hehheh

syuE Syuhaidah said...

mmg masak pkai mastin p0wn tp lunch tu bro gedik sruh pkai buluh.. hahahaha.. sabar jela mkn nasik mentah.. wuwwuwuwuw

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...